Oletko etsimässä uutta ilmalämpöpumppua? Harkitseko ilmalämpöpumpun ostamista kotiin, jossa aiemmin ei ole ollut ilmalämpöpumppua vai haluaisitko vaihtaanykyisen ilmalämpöpumppusi uuteen? Meiltä saat laadukkaan ilmalämpöpumpun kotiisi.

Miten valitsen ilmalämpöpumpun?

Ilmalämpöpumppu on tunnetuin lämpöpumppu. Se on hankintahinnaltaan edullisempi muihin lämpöpumppuratkaisuihin verrattuna. Ilmalämpöpumppu soveltuu lähes kaikkin kohteisiin, kuitenkin niin, että se tarvitsee rinnalleen jonkin muun lämmitysjärjestelmän. Asentaminen on helppoa ja käy nopeasti.

Ilmalämpöpumppu tukilämmityslähteenä

Ilmalämpöpumppu (ILP) on ulkoyksikön ja yhden tai useamman sisäyksiköstä sisältämä kokonaisuus, joka soveltuu sekä rakennuksen lämmittämiseen että viilentämiseen.

Miten ilmalämpöpumppu toimii?

llmalämpöpumpun ulkoyksikkö kierrättää ulkoilmaa laitteen läpi. Laite jäähdyttää ilman, kun laite toimii lämmityskäytössä. Jäähdytyskäytössä ulkoyksikkö lämmittää ulkoilmaa. Kompressorin  avulla talteen otettu lämpö siirretään sisäyksikköön, joka luovuttaa lämmön huoneilmaan.

Sopii kaikkiin rakennuksiin ja taloihin

Ilmalämpöpumppu on helppo asentaa, eikä se ei vaadi erikoisratkaisuja rakenteissa. Ilmalämpöpumpuu soveltuu kaikenlaiseen rakennuksiin ja taloihin. Se on erinomainen valinta tukilämmitykseen öljy- tai sähkölämmityksen rinnalle tai esimerkiksi autotallin päälämmitysjärjestelmäksi.

Pelkkä sisä- tai ulkoyksikkö voidaan tarvittaessa vaihtaa. Ammattitaitoisesti huollettu ja asennettu laite tuo toimintavarmuuttaa ja edesauttaa pitkän käyttöiän saavuttamista.

Kuinka kannattava ilmalämpöpumppu on?

Ilmalämpöpumpun kannattavuudesta energiankulutuksen näkökulmasta löytyy runsaasti laskelmia, ja lopullinen kannattavuus riippuu monesta yksilöllisesti käyttöön ja käyttöolosuhteisiin liittyvästä tekijästä.

Yksi ilmalämpöpumpun sisäyksikkö tuo lämpöä tavallisesti noin 30–100 neliön alueelle. Väliseinät ja monimutkainen talorakenne rajoittavat merkittävästi lämmön siirtymistä muihin huonetiloihin. Siksi lämpöpumpun tehokkuuden lisääminen ei välttämättä alenna talon energiankulutusta.

Uudempien ilmalämpöpumppujen energiamerkissä ilmoitetaan muun muassa energialuokka ja SCOP-arvo, joka on hieman lähempänä vuosilämpökerrointa kuin COP-arvo. Ilmalämpöpumput antavat puolet huonommalla lämpökertoimella noin 50 prosenttia vähemmän tehoa -20 celsiusasteen pakkasella, kuin +7 celsiusasteen lämpötilassa, jossa laitteen teho- ja lämpökerroin standardin mukaisesti ilmoitetaan.  

Huonosti pakkaseen sopivilla ilmalämpöpumpuilla tai vanhoilla laitteilla kovimmilla pakkasilla ilmalämpöpumpun käytön hyötysuhde voi tippua lähes sähkölämmityksen tasolle.

Miten sijoitan ilmalämpöpumpun?

Yhdellä ilmalämpöpumpun sisäyksiköllä lämmittää tai viilentää noin 30 – 100 neliön aluetta. Laaja haarukka johtuu eroista rakennuksen muodoissa. Väliseinät ja useat erilliset huoneet voivat rajoittaa ilman leviämistä. Sisäyksikkö sijoitetaan yleensä eteis- tai aulatilaan, noin 20 cm kattorajan alapuolelle, yli 2,2 metrin korkeudelle lattiasta ja kaksikerroksisissa taloissa portaikkoon. Ulkoyksikkö kiinnitetään talon seinään tai maasta tukien lumirajan yläpuolelle. Asennuskorkeus on yli 80 cm maanpinnasta.